Är du på jakt efter en ATV eller UTV fyrhjuling?

Är du sugen på att köpa dig en fyrhjuling? Välj då en ATV eller UTV fyrhjuling. Kanske du funderar på skillnaden mellan ATV och UTV? Oftast så säger man bara fyrhjuling, men deras tillägg beror på sort. ATV står för All Terrain Vehicle medan UTV står för Utility Terrain Vehicle

En fyrhjuling kan även ha olika registreringar. Beroende på vad den har registrerats som så finns det olika regler var du får köra den eller använda den. En fyrhjuling kan vara ett transportmedel, en leksak eller ett arbetsfordon. Den har helt enkelt olika syften. Du bör välja din fyrhjuling utifrån vad du har tänkt använda den till. Det för att få rätt sorts fordon som passar dig.

Olika typer av fyrhjulingar

Det finns idag flera olika sorters fyrhjulingar, både ATV och UTV fyrhjuling. Dessutom kan de registreras på olika sätt. Det är det som avgör om du får köra den på vägen eller bara använda den i terrängen eller hemma på gården. Alla regler kring vad som gäller för fyrhjulingar finns på Transportstyrelsen. Det är bra att läsa på vad som gäller, innan du köper en egen fyrhjuling. Idag finns det enligt Transportstyrelsen fem olika fordon som räknas in under kategorin ”fyrhjulingar”. Det är terränghjuling, fyrhjulig motorcykel, traktor, fyrhjulig moped och motorredskap. 

Fundera på vad du har tänkt använda dig till och köp rätt sort som passar dig. Du kan prata med MC Guiden om de olika modellerna, om du vill veta mer.